Ragdoll - Raspresentation

 

Ragdollen är en ras som i sitt ursprung härstammar från USA. Ragdollen är en muskulös och stor katt. I ”Guinness book of pet records” så står den som en av de största tamkattraserna. Den utvecklas långsamt och kan fortsätta att växa långt efter sin treårsdag. Ragdollen kallas ofta för "trasdockan" och kan lite grand liknas vid en "nalle".

 

Ragdollens personlighet och utveckling

Ragdollen lugn katt och hängiven sin ägare. Den är kelig och tycker om att bli ompysslad. Skötseln är enkel. Den täta långa pälsen är mycket lättskött och ligger efter kroppen och "skiktar" sig något när katten rör sig. Passar bra att ha i ett hus men lika bra i en lägenhet. Den kommer mycket lätt överens med andra katter, hundar och barn Ragdollens föds helt vit och det är först efter 3-5 dagar som tecken och färg börjar att visa sig svagt. Fullt utvecklad är ragdollen sällan förrän 2-3 års ålder. En fullvuxen hane kan väga ca 7-10 kg. Honorna är markant mindre, 3-5 kg.

Ragdollen är en massiv och stor katt. Kroppen är muskulös och lång, nacken är kraftig. Benstommen skall vara "medelkraftig" . Benen är rätt kraftiga. Tassarna skall vara runda och stora med tofsar. Huvudet skall vara brett och kilformat med välutvecklade kinder. Nosen har en liten böj. Ögonen skall vara stora blå och ovala. Medelstora öron med rundad topp och placerade brett isär. Svansen är buskig. Maskfärgen i ansiktet, på öron, benen och svansen skall vara jämt utfärgad.

En ragdoll påminner om en hund, då den gärna följer sin husse/matte överallt. Den är enormt nyfiken och vill gärna vara med när saker händer. Det är också en trevlig, intelligent och lat katt, som kräver mycket kärlek och uppmärksamhet. Varje Ragdoll har dock sitt eget temprament och karaktärsdrag.

 

Historia

Ragdollens bakgrund startade hos Ann Baker från Karlifornien, som parade 1962 en vit långhårshona med en birma och fick bl a två brunmaskade mitted-pojkar. Den ena hanen parades tillbaka på mamman - avkomman från den linjen kallades "lightside". För att undvika inavel började man att använda en annan honkatt. Det var en brun burma och avkommorna från denna linje kallades "darkside". Från dessa två sidors korssningar stammar dagens ragdolls. 1975 tog Ann Baker patent på Ragdollrasen.

En uppfödare vid namn Denny Dayton, Blossom Time, delade inte Ann Baker´s åsikter om en avel utan bröt sig ut efter en tvist i domstol och började avla på det sätt som man gör med andra raser. Härifrån har ragdolls spridits över världen.

De första Ragdollen kom till Sverige 25 Mars 1991. Då hade rasen varit godkänd i Europa ett år.

Ragdollen blev godkänd i USA 1969 och kom sedemera till England 1982. Till Sverige kom de första Ragdollen 1991 och var en hona n 03 och en hane n 04. Ragdollen godkändes i FIFe - vårt europeiska förbund 1990.

Hämtat från Ragdollklubben och Sverak.